top of page

FOZZIE FANZINE

DET ANNONSFRIA MUSIKMAGASINET DÄR ARTISTERNA FÅR TALA TILL PUNKT

Fozzie fanzine är ett helt oberoende musikmagasin om svensk alternativ pop. Fozzie har anor bak till 1994 och lever nu i en lyxigare fyrfärgskostym men fortfarande med fanzinets grundidé: att bara skriva om musiken som verkligen berör.

 

I Fozzie varvas djupgående artistporträtt med kortare intervjuer med up-and-coming artister, allt grundat i en genuin nyfikenhet och kärlek till musiken.

 

Innehållet är ett personligt urval som inte är baserat på artisternas försäljningssiffror, och inte alltid heller på att artisten är dagsaktuell. Fokus ligger på intressanta personligheter och berättelser om musiken.

2021 utsågs Fozzie fanzine till vinnare i kategorierna Indie och Special Interest i European Publishing Awards.

1-13.jpeg

HISTORIA

Fozzie startades av mig, Sara Hansby Reis, när jag var student i Uppsala 1994. Det var då ett ett klassiskt svartvitt fotokopierat fanzine och i sju nummer fram till december 1996 intervjuade jag omkring 70 svenska indieband (och några utländska). Fozzie var min egen baby, men jag hade hjälp av några vänner, framför allt Martin Alarik, som skrev artiklar i nummer 3–7.

2003 gjorde Fozzie comeback, och under de fyra kommande åren gjorde jag nummer 8, 9, 10 och 11. Nummer 8 blev på grund av ett missförstånd vid kopieringen i A5-format istället för A4, men eftersom det var ett behändigt format gjorde jag även de kommande i samma storlek.

Flera intervjuer gjordes för nummer 12 i början av 2007, men livet kom emellan och Fozzie gick i ide igen.

Men de där gamla oanvända intervjuerna gnagde i mig, och 2018 fick jag plötsligt för mig att starta upp Fozzie igen, och då använda dem. Jag kontaktade några av banden från då och bad om att få göra nya intervjuer, och hösten 2018 kom äntligen nummer 12 ut! Med både de gamla intervjuerna hopbakade med de nya, och helt nya intervjuer med fler artister. Och i helt ny kostym: min man Christopher som är att director formgav tidningen och tack vare en Kickstarter-kampanj fick jag råd att trycka den i fyrfärg.

När jag upptäckte att folk mindes Fozzie från förr, och jag dessutom nådde nya läsare så körde jag på, så i juni 2019 kom nummer 13 och ett 252-sidigt 25-årsjubileumsnummer med de bästa artiklarna från alla tidigare nummer. Nummer 14 kom i juli 2020, nummer 15 i februari 2021 och nummer 16 i mars 2022.

Men det är inte lätt att nå ut med en papperstidning på 20-talet, så därför finns Fozzie nu även digitalt. Vill du stötta en av de få musiktidningar som finns i Sverige så finns det knappar vid varje nummer: en för att beställa tidningen på papper, och en för att ge en mindre summa för att hjälpa mig att kunna fortsätta göra tidningen.

Tack för att du läser!
/Pop-Sara

 

FOZZIE GÖRS AV

Sara_IMG_5407_edited.jpg

Sara Hansby Reis

Grundare, chefredaktör,

skribent, intervjuare, fotograf med mera (well, typ allt!)

fozziesara@gmail.com

IMG_9559_edited.jpg

Christopher Hansby Reis

Formgivare, fotograf

bottom of page